၁။ ရေ
တစ်နေ့ကို ရေ ၈ ခွက်မှ ၁၂ ခွက်အထိ သောက်ပါ။
၂။ အစိမ်းရင့်ရောင် ဟင်းသီးဟင်းရွက်များ
အစိမ်းရင့်ရောင် ဟင်းသီးဟင်းရွက်များကို တစ်ပတ်လျှင် အနည်းဆုံး သုံးကြိမ်မှ လေးကြိမ် စားပါ။ ရွေးချယ်ခွင့် ကောင်းများတွင် ဘရိုကိုလီ၊ ငရုတ်ကောင်း၊ ဘရပ်ဆဲလ်ပင်ပေါက်များနှင့် ကိုက်လန်နှင့် ဟင်းနုနွယ်ရွက်ကဲ့သို့ အစိမ်းရောင်အရွက်များ ပါဝင်သည်။
၃။ Whole Grains
အစေ့အဆန်များကို တစ်နေ့လျှင် အနည်းဆုံး နှစ်ကြိမ် သို့မဟုတ် သုံးကြိမ်ခန့် စားပါ။ ဂျုံမှုန့်၊ ကောက်၊ oatmea၊ မုယောစပါး၊ amaranth၊ quinoa သို့မဟုတ် multigrain ကိုရှာပါ။ အမျှင်ဓာတ်၏ အရင်းအမြစ် ကောင်းတစ်ခု သည် စားသုံးမှုတစ်ခုလျှင် အမျှင်ဓာတ် ၃ မှ ၄ ဂရမ်ရှိသည်။ ကောင်းမွန်သော အရင်းအမြစ် တစ်ခုသည် စားသုံးမှု တစ်ခုလျှင် အမျှင်ဓာတ် 5 ဂရမ် သို့မဟုတ် ထို့ထက်ပို၍ရှိသည်။
၄။ ပဲနှင့် ပဲအမျိုးမျိုး
တစ်ပတ်လျှင် တစ်ကြိမ် အနည်းဆုံး ပဲအခြေခံ အစားအစာကို စားပါ။ ပဲနှင့် ပဲအမျိုးမျိုး အပါအဝင် ပဲပင်များ၊ ဟင်းချိုများ၊ စွပ်ပြုတ်များ၊ ပန်းကန်လုံးများ၊ အသုပ်များနှင့် ပဲငံပြာရည်များ ထဲသို့ ထည့်ပါ သို့မဟုတ် ရိုးရိုးစားပါ။
၅။ ငါး
တစ်ပတ်ကို ငါးနှစ်ကောင် သုံးကောင်လောက် စားကြည့်ပါ။ ချက်ပြုတ်ထားသော ငါး ၃ အောင်စမှ ၄ အောင်စပါဝင်သည်။ ကောင်းသောရွေးချယ်မှုများမှာ ဆော်လမွန်ငါး၊ ငါးကြီးငါး၊ ဘလူးငါး၊ ဆာဒင်းနှင့် တူနာငါးတို့ဖြစ်သည်။
၆။ ဘယ်ရီသီးများ
တစ်နေ့လျှင် အသီးအနှံ နှစ်ကြိမ်မှ လေးကြိမ်ခန့် စားသုံးပေးပါ။ ဘယ်ရီသီးတွေဖြစ်တဲ့ ရက်စ်ဘယ်ရီ၊ ဘလူးဘယ်ရီ၊ ဘလက်ဘယ်ရီနဲ့ စတော်ဘယ်ရီသီးတွေကို စားကြည့်ပါ။
၇။ Squash
ထောပတ်သီးနဲ့ သစ်ခွသီးစတဲ့ အသီးအနှံတွေအပြင် ကန်စွန်းဥ၊ သခွားမွှေးသီးနဲ့ သရက်သီးလိုမျိုး အရောင်ခြယ် ထားတဲ့ လိမ္မော်ရောင်နဲ့ အစိမ်းရင့်ရောင် အသီးအနှံတွေကို စားသုံးပါ။
၈။ ပဲပိစပ်
ကိုလက်စထရောပမာဏကို လျှော့ချရန် တစ်နေ့လျှင် ပဲပိစပ်ပရိုတင်း ၂၅ ဂရမ် စားသုံးရန် အကြံပြုထားသည်။ တို့ဟူး၊ ပဲနို့၊ အီဒါမီ ပဲပိစပ်၊နှင့် အသားတင် ဟင်းသီးဟင်းရွက် ပရိုတင်း ကို စမ်းကြည့်ပါ။
9. အခွံမာသီးများနှင့် အစေ့များ
နှမ်းစေ့စေ့ စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ ဇွန်းမှ ၂ ဇွန်း သို့မဟုတ် အခြားအစေ့များကို အစားအစာထဲသို့ နေ့စဉ်ထည့်ပါ သို့မဟုတ် သင့်နေ့စဉ်စားသောက်မှုတွင် အစေ့အဆန်ပမာဏ – ၁/၄ ခွက်စာ ပါဝင်သည်။
10. အော်ဂဲနစ်ဒိန်ချဉ်
အသက် 19 နှစ်မှ 50 နှစ်ကြား အမျိုးသားများနှင့် အမျိုးသမီးများသည် တစ်နေ့လျှင် ကယ်လ်စီယမ် 1000 မီလီဂရမ်နှင့် အသက် 50 နှစ်နှင့် အထက်ဆိုလျှင် 1200 မီလီဂရမ် လိုအပ်သည်။ အဆီမဟုတ်သော သို့မဟုတ် အဆီနည်းသော နို့ထွက်ပစ္စည်းများကဲ့သို့ ကယ်လ်စီယမ်ကြွယ်ဝသော အစားအစာများကို တစ်နေ့ သုံးကြိမ်မှ လေးကြိမ်စားပါ။ အော်ဂဲနစ်ရွေးချယ်မှုများ ပါဝင်သည်။
No comments:
Post a Comment