Fresh-cut Apples ကဲ့သို့သော စီမံဆောင်ရွက်ရာတွင် လတ်ဆတ်သော
ပန်းသီးများကို ခွဲခြားခြင်း၊ သန့်ရှင်းရေးလုပ်ခြင်း၊ အခွံခွာခြင်း၊
အခွံခွာခြင်း၊ လှီးဖြတ်ခြင်း၊ လတ်ဆတ်သော ထိန်းသိမ်းခြင်း၊ ထုပ်ပိုးခြင်း ၊
စားသုံးသူများအတွက် စားသုံးနိုင်သော သို့မဟုတ် စားသောက်ကုန်အဖြစ် ချက်ခြင်း
ရောင်းဝယ်ဖောက်ကားခြင်း သို့မဟုတ် စားသောက်ကုန်အဖြစ်
ချက်ချင်းပြောင်းလဲထားသော ပန်းသီးအမျိုးအစားသစ်တစ်မျိုးကို
စီမံဆောင်ရွက်ခြင်း၊ အနိမ့်ဆုံး စီမံဆောင်ရွက်သော ပန်းသီး၊
တစ်စိတ်တစ်ပိုင်း စီမံဆောင်ရွက်သော ပန်းသီး၊ အနည်းငယ် စီမံထားသော ပန်းသီး။
လတ်ဆတ်သော ပန်းသီးများသည် cider၊ ရှောက်သီးပန်းသီး စသည်တို့နှင့် မတူဘဲ
အခြားသော ရိုးရာပန်းသီး ပြုပြင်ထုတ်လုပ်ထားသော ကုန်ပစ္စည်းများနှင့် ၎င်း၏
ထုတ်ကုန်များကို ဆက်တိုက်လုပ်ဆောင်ခြင်းဖြင့် ၎င်း၏ လတ်ဆတ်သော အခြေအနေကို
ထိန်းသိမ်းထားနိုင်ဆဲ၊ အာဟာရရှိပြီး လတ်ဆတ်သော ပန်းသီး၏ ဒေသထွက် အရသာ
ရှိပြီး စားသုံးသူများ နှစ်သက်သော လက်ငင်းဖြစ်သည်။ တရုတ်နိုင်ငံ၏ ပန်းသီး
အရင်းအမြစ်သည် ပေါများပြီး လတ်ဆတ်သော ပန်းသီးများကို ထုတ်လုပ်ရန် အတွက်
လုံလောက်သော ကုန်ကြမ်းကို ထောက်ပံ့ပေးသည်။
Fresh-cut Apples လုပ်ငန်းစဉ်တွင်၊ ဆဲလ်ဖျော်ရည်များ၊ exosmoses
များကို အလွယ်တကူ ဖြတ်တောက်ခြင်း၊ သေးငယ်သော ဇီဝသက်ရှိများဖြင့် အလွယ်တကူ
အသုံးပြု၍ ပုပ်ပွလာပြီး ပျက်စီးယိုယွင်းလာခြင်းကြောင့်
ပြန်လည်လှုံ့ဆော်နိုင်ပြီး လတ်ဆတ်သောပန်းသီးများ၏ သိုလှောင်မှုကာလကို
တိုစေကာ အညိုရောင်စွန်းထင်းစေခြင်း စသည်တို့ကို ဖြစ်ပေါ်စေနိုင်သောကြောင့်၊
Polyphenol oxidase အင်ဇိုင်းတုံ့ပြန်မှုနှင့်အတူ လတ်ဆတ်သောပန်းသီးများ၏
ဇီဝကမ္မဆိုင်ရာပြောင်းလဲမှုအတွက် များစွာအဆင်မပြေပါ။ လက်ရှိတွင်၊
အများအားဖြင့် တရုတ်နိုင်ငံတွင် ရှိနေဆဲဖြစ်သည့် အရည်အသွေးပြဿနာများမှာ
အဆိုပါ ဓာတုဗေဒဆေးရည်ပြင်ဆင်မှုဆန့်ကျင်အညိုရောင်အေးဂျင့် သို့မဟုတ်
အပေါ်ယံအလွှာကို အသုံးပြုရန်ဖြစ်သည်။ - လတ်ဆတ်သောပန်းသီးများကို
သုတေသနပြုရာတွင် လတ်ဆတ်သောပန်းသီးများ ပုပ်သွားခြင်းအား
ရုပ်ရှင်အသစ်ထိန်းသိမ်းခြင်းမှ ဖြေရှင်းပေးပါသည်။ လတ်ဆတ်သောပန်းသီးများကို
သုတေသနပြုရာတွင် အရောင်ပြောင်းလဲနိုင်သော၊ သိုလှောင်မှုကာလ တိုတောင်းပါသည်။
ဓာတုဗေဒပစ္စည်းများ၏ကျန်ရှိသောအန္တရာယ်နှင့် coating-film fresh-keeping ၏
ရှုပ်ထွေးမှုများကြောင့်၊လတ်ဆတ်သော သစ်သီးဝလံနှင့်
ဟင်းသီးဟင်းရွက်များတွင် ၎င်း၏ အသုံးချမှုကို အလွန်ကန့်သတ်ထားသည်။
ထို့ကြောင့် အာဟာရတန်ဖိုးနှင့် လတ်ဆတ်သော ထုတ်ကုန်များ၏ အရောင်အသွေးကို
မည်ကဲ့သို့ ထိန်းသိမ်းထားရန်နှင့် ၎င်း၏ သက်တမ်းကို ရှည်ရှည်ထားရန်၊
ဘေးကင်းပြီး သန့်ရှင်းမှုရှိသော ထိရောက်သော စီမံဆောင်ရွက်ပေးမှုမုဒ်ကို
ရှာဖွေကာ အရေးတကြီး အကြောင်းအရာတစ်ခု ဖြစ်လာစေရန်၊ အမြန်ဖြေရှင်းပါ။
တီထွင်မှုအကျဉ်းချုပ်
ဤတီထွင်မှုမှဖြေရှင်းရမည့်နည်းပညာပြဿနာမှာ
လတ်ဆတ်သောအချိန်ကြာရှည်ခံခြင်းတစ်မျိုး၊
လတ်ဆတ် သော ပန်းသီးများ၏အရည်အသွေးကောင်းမွန်မှု၊
သေးငယ်သော ဇီဝသက်ရှိများ၏ ကြီးထွားမှုကို ထိရောက်စွာ တားဆီးပေးခြင်း၊
ကြွင်းကျန်နေသောအန္တရာယ်မရှိဘဲ
လတ်ဆတ်သောပန်းသီးများကို အန္တရာယ်မရှိဘဲ ထုတ်ကုန်အဖြစ် လုပ်ဆောင်ခြင်းနည်းပညာကိုဖြည့်ဆည်းပေးရန်ဖြစ်သည်။
လက်ရှိတီထွင်မှုတွင် အောက်ပါနည်းပညာပိုင်းဆိုင်ရာအစီအစဉ်ကို လက်ခံကျင့်သုံးသည်-
လတ်ဆတ်သော ပန်းသီးများကို အိုဇုန်း ကုသခြင်း၏ စီမံဆောင်ရွက်သည့် နည်းပညာ တစ်မျိုးမှာ အောက်ပါ အဆင့်များ ပါဝင်သည်။
(1) 1-methyl cyclopropene (1-MCP) သည် ပန်းသီးကို ပြုပြင်သည်၊
စုဆောင်းပြီးနောက် ပန်းသီးကို ဖယ်ထုတ်သည်၊ ပုပ်သွားသည်၊ ရောဂါရှိသောအသီး၊
သို့မဟုတ် ပန်းသီးသည် 1-MCP ၏ stifling processing ကိုလုပ်ဆောင်သည်
သို့မဟုတ် 1-MCP ပါ၀င်သော ဆေးပြားများနှင့် လုပ်ငန်းစဉ်များထဲသို့ ထည့်သည် ။
ပန်းသီး၊ ထို့နောက် စိုထိုင်းဆ 80% မှ 90% ရှိသော လတ်ဆတ်သော
သိုလှောင်ဂိုဒေါင်တွင် အပူချိန် - 1.0 ~ 1.0 ℃ ရေခဲသေတ္တာထဲတွင် ထည့်ထားပါ။
(၂) သန့်ရှင်းမှု- ပန်းသီးနှင့် လုပ်ငန်းစဉ် စသည်တို့တွင်
လတ်ဆတ်သော ဖြတ်တောက်သည့် တူရိယာနှင့် ပစ္စည်းကိရိယာများကို သန့်ရှင်းရေး၊
(၃) ကျောက်ခဲဖြတ်ခြင်း- ထုတ်ကုန်လိုအပ်ချက်အရ ပန်းသီးသီးကျောက်ကို
ဖယ်ရှားပါ၊ ပန်းသီးကို အထူနှင့် ပုံသဏ္ဍာန်ရှိသော လတ်ဆတ်သော
အချပ်များထဲသို့ လှီးဖြတ်ပါ။
(၄) အိုဇုန်းကုသခြင်း- ကျဉ်းမြောင်းသော နေရာများတွင် လတ်ဆတ်သော
ပန်းသီးများကို အိုဇုန်းဓာတ်ငွေ့ တားဆီးခြင်း လုပ်ငန်းစဉ်တွင်
လုပ်ဆောင်သည်။
(5) အိတ်ဖလင်ထုပ်ပိုးခြင်း- အချို့သော ထုထည် သို့မဟုတ်
အလေးချိန်ထုပ်ပိုးမှုဖြင့် အစားအစာအဆင့် တားဆီးခြင်း ရုပ်ရှင်အိတ်ကို
ရွေးချယ်ပါ၊
(၆) ရေခဲသေတ္တာ - 1.0 ~ 1.0 ℃ လတ်ဆတ်သောရေခဲသေတ္တာအတွက် ပတ်ဝန်းကျင်အပူချိန်တွင် ထည့်ပါ။
ဖြစ်နိုင်ရင်၊ ဖော်ပြထားတဲ့ အဆင့် (၁) 1-MCP မှာ လုပ်ဆောင်နေတဲ့ မုဒ် နှစ်မျိုးရှိပါတယ်-
လတ်ဆတ်သောပန်းသီးများကို
စီမံဆောင်ရွက်ရာတွင် အသုံးပြုထားသည့် လတ်ဆတ်သောပန်းသီးများသည်
လတ်ဆတ်သောပန်းသီးများ၏ လတ်ဆတ်သောထိန်းသိမ်းမှုအချိန်ကို 15
ရက်ခန့်အထိရောက်ရှိစေနိုင်သည်၊ ထုတ်ကုန်အညိုရောင်နှုန်းနိမ့်သည်၊
အရောင်ထွက်ကောင်းမွန်သည်၊ ဒေသအရသာနှင့် ခံတွင်းအရသာသည်
လတ်ဆတ်သောအသီးများထက် ပိုကောင်းပါသည်။ လက်ရှိထုတ်လုပ်နေသည့်
အညိုရောင်အစွန်းအထင်းများကို ထုတ်လုပ်ရန် သို့မဟုတ် အပေါ်ယံ-ဖလင်ကို
လတ်ဆတ်သောထိန်းသိမ်းမှုလုပ်ငန်းစဉ်တွင် ထုတ်လုပ်ပြီး အသီးအနှံစုစုပေါင်း
ပန်းကန်ပြားအရေအတွက်နည်းသည်၊ လတ်ဆတ်သောပန်းသီးများကို 15 ရက်ကြာ
သိမ်းဆည်းထားချိန်တွင် စုစုပေါင်းပန်းကန်ပြားအရေအတွက် 5 X 10 4 ဖြစ်ရမည်။
cfu/g၊ စားသုံးနိုင်သော ဘေးကင်းရေး ကျန်းမာရေးသည် လတ်ဆတ်သော ပန်းသီးများအတွက် စျေးကွက်၏ လိုအပ်ချက်ကို ဖြည့်ဆည်းပေးထားသည်။
No comments:
Post a Comment